UMJETNIČKI MODUL
Neli Ružić

Radnice, tijelo i vrijeme – mikro-gravitacije i bestežinske spekulacije

Webinar upoznaje korisnike_ce s umjetničkim pristupom i radovima Neli Ružić. Uključuje prikazivanje i razgovor o radovima koji tematiziraju rodne identitete i ideološke strukture (Reproduktivni sistem, Snježnocrvena), memoriju rada i radnih procesa (Ana, Do konca), te percepciju i iskustvo vremena u suvremenom svijetu vrtoglave brzine, hitnosti i fragmentacije vremena (Sada, Zeptosekunde, Imamo li plan za jučer?).

Radionice su usmjerene na istraživanje emancipacijskih elementa koje žene–astronautkinje unose u prostor emancipacije žena u širem smislu. Kao polazišna točka, koriste se biografije astronautkinja te fragmenti njihovih iskustava koji razotkrivaju rodne stereotipe kojima su bile izložene, poput pitanja novinara upućenog astronautkinji Jeleni Serovoj kako će uređivati kosu na ISS-u (Međunarodnoj svemirskoj stanici) ili pregače koju su astronautkinji Svetlani Savitskajoj poklonili njezini muški kolege pri njenom dolasku na svemirsku stanicu.

O VODITELJICI:

Neli Ružić je multimedijalna umjetnica, magistrica umjetnosti. U svom umjetničkom radu koristi instalaciju, video i intervencije u javnom prostoru. Imala je niz samostalnih izložbi te je sudjelovala na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu te magistrirala na poslijediplomskom studiju na Facultad de Artes, UAEM, Meksiko. U Meksiku je deset godina predavala na više likovnih akademija. Nakon povratka u Split, predaje u Školi likovnih umjetnosti Split gdje je osmislila koncept i organizirala program Galerije Škola. Radi kao docentica na Slikarskom odsjeku, UMAS.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj najave isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.
www.strukturnifondovi.hr
www.esf.hr
crossmenu