UMJETNIČKI MODUL
Renata Poljak

Žene i društvo iz umjetničke perspektive – Kako osobno (rodno) postaje političko u umjetničkoj praksi?

Webinar je usmjeren na razmatranje odnosa umjetnosti i tehnike kroz osobno iskustvo i rad umjetnice Renate Poljak. Uključuje prikazivanje ranih radova Ja, domaćica!, Skok/Jump i Velika očekivanja, realiziranih u mediju instalacije, videa i filma, u kojima umjetnica kroz osobna i skupna iskustva, točke osobne i skupne memorije, propituje političke, ekonomske i socijalne fenomene društva u neposrednoj okolini ili na širem prostoru Europe. Pritom se kritički analizira i društveno uvjetovana uloga žene u proizvodnji umjetnosti.

Radionice su usmjerene na kreiranje umjetničkih intervencija zasnovanih na osobnom arhivu sjećanja i fotografija, priča i naracija projektnih korisnika_ca. Intervencije se interpoliraju u širi povijesni i prostorni kontekst stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

O VODITELJICI:

Renata Poljak diplomirala je likovnu kulturu i kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu, te internacionalni poslijediplomski studij u École Regionale des Beaux-Arts u Nantesu. Dobitnica je mnogih američkih i europskih stipendija te je sudjelovala na brojnim rezidencijalnim programima u Europi i SAD-u (stipendija ArtsLink, San Francisco Art Institute, SAD; stipendija MuseumsQuartiera u Beču, Austrija; Cite des Arts u Parizu, Francuska: Art in General, New York, SAD; Skowhegan, rezidencijalni umjetnički program, Maine, SAD; ArtOmi, New York, SAD; Residency Unlimited, New York, SAD; rezidencija u Centre des Récollets u Parizu, Francuska). Izbor iz njezinog video stvaralaštva prikazan je u Centru G. Pompidou u Parizu, kao i u Palais de Tokyo 2012. godine, dok kultni časopis The Village Voice izdvaja njezinu samostalnu izložbu u galeriji Stoyanov na Lower East Sideu kao jednu od tri najbolje u New Yorku u veljači 2013. godine. Njezino stvaralaštvo obuhvaća različite medije: film, video, skulpturu, crtež, instalaciju te fotografiju.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj najave isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.
www.strukturnifondovi.hr
www.esf.hr
crossmenu